A kevés víz épp olyan káros, mint az alkohol?

2015. augusztus 06. 15:13 - whdvic

Egy új tanulmány szerint szervezetünkre épp olyan káros hatással van ha nem iszunk eleget, mintha alkoholt fogyasztanánk – a kiszáradt vezetők pedig hasonlóan veszélyesen vezetnek, mintha részegek volnának.

A tanulmány eredményeit a Loughborough Egyetem kutatói még áprilisban tették közzé. Vizsgálataik szerint azok a sofőrök, akik óránként mindössze 25 milliliternyi (néhány kortynyi) vizet fogyasztottak, kétszer annyi hibát vétettek vezetés közben, mint azok, akik az ajánlott 200 milliliternyi mennyiséget fogyasztották el ugyanennyi idő alatt.

shutterstock_275461517.jpg

Ez összességében nem meglepő, hiszen tudjuk, hogy ha túl kevés vizet fogyasztunk, szervezetünk pedig elkezd kiszáradni, az rendkívül negatív hatással van a szervezetünkre. Igaz ez a mindennapokban is – nem csak a szomjan halás küszöbén vagyunk kiszáradva. Ha nem iszunk elegendő vizet egy nap, fáradtabbak leszünk, nehezebben gondolkodunk, nehezebben koordináljuk mozdulatainkat. Rengetegen vannak, akik minden nap érzik ezt egyszerűen azért, mert nem figyelnek oda a folyadékbevitelre, általános fáradtságukat, ügyetlenségüket pedig a túl kemény munka, fárasztó nap számlájára írják.

Könnyen megtalálhatjuk tehát a kapcsolatot a dehidratáltság és aközött, hogy miért veszélyes ilyenkor a volán mögé ülni. Nyilvánvalóan egy komolyan részeg ember komolyabb hibákat vét, kevésbé képes felmérni környezetét – valaki azonban, aki pár sör után ül a volán mögé, tökéletesen jól érezve magát, hasonlóan hibázhat, mint valaki, aki a kiszáradás tüneteitől szenved.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel – erre figyelnünk kell akkor is, ha úton vagyunk. Akár a volán mögött ülünk, akár gyalogosként vagy biciklin indulunk el, koordinációnk, reflexeink, gondolkodásunk a „toppon” kell legyenek, különben veszélye sodorjuk magunkat és másokat is. Nem vesszük észre a felénk száguldó autót, a piros jelzést, a gyalogost a zebrán vagy a kátyút az úton, nem tudunk idejében fékezni vagy elrántani a kormányt – igen, a dehidratáltság akár életeket is követelhet.

Tartsunk tehát magunknál vizet – a legjobb megoldás, ha kulacsban olyan vizet tartunk magunknál, amely megfelelő mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, amely szervezetünket segít felfrissíteni. És figyeljünk oda arra, hogy rendszeresen fogyasszunk is belőle, saját biztonságunk érdekében!



Forrás: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3056486/Is-dehydrated-really-bad-drunk-new-study-says-drinking-little-water-just-hazardous-alcohol.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr947686132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása