Nem isznak eleget a gyerekek

2015. augusztus 09. 13:07 - whdvic

Egy amerikai kutatás szerint a tizenévesek és kisgyerekek több mint fele nem visz be elegendő vizet szervezetébe az egészséges hidratáció biztosításához.

A Harvard T.H. Chan School of Public Health kutatói szerint a statisztikák aggodalomra adnak okot, , már csak azért is, mert a fiatalabbakat érzékenyebben érinti a dehidratáció, mint a felnőtteket. Már kisebb mértékű vízhiány is a kognitív funkciók gyengüléséhez vezethet, fáradtságot, levertséget válthat ki a fiataloknál Erica Kenny, a Harvard posztdoktor kutatója szerint.

A hosszabb távú dehidratációnak természetszerűleg még komolyabb tünetei lehetnek – fejfájások, szájszárazság, szédülés, irritáció, szapora szívverés, gyenge fizikai teljesítmény, hogy csak az enyhébb kiszáradás tüneteit említsük.

shutterstock_128632589.jpg

Az American Journal of Public Health folyóiratban publikált tanulmány szerint a gyerekek körében vannak az átlagosnál veszélyeztetettebb csoportok is: a fekete bőrű gyerekek jellemzően kevesebb vizet isznak, mint a fehér bőrűek, illetve a fiúk nagyobb valószínűséggel dehidratáltak, mint a lányok.

A kutatók a 2009 és 2012 közötti közegészségügyi adatokat tanulmányozták, egészen pontosan egy olyan felmérés eredményeit, amelyet minden évben az amerikai járványügyi hivatal, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) végez el. Mintájuk így több mint 4000 gyermeket és fiatalt foglalt magában 6 és 19 éves kor között.

Az eredmények szerint a fiúkat 76 százalékkal nagyobb eséllyel érinti a dehidratáció, mint a lányokat, a fekete bőrűeket pedig 43 százalékkal, mint nem színesbőrű társaikat. A kutatók szerint a résztvevők negyede saját bevallás szerint egyáltalán nem iszik "sima" vizet.

A napi folyadékszükséglet egyéntől függő, a 9 és 13 éves kor közötti gyerekeknek átlagosan 7-8 pohárnyi vízre van szükségük egy nap ahhoz, hogy egészségesen hidratáltak maradjanak. A 14 és 18 év közöttiek esetében ez 8-11 pohár vizet jelent. Természetesen nagyobb fizikai igénybevétel vagy éppen kánikula esetén ez a mennyiség növekszik, hiszen a szervezet több vizet veszít.

A kutatók szerint sokat segítene, ha az iskolákban népszerűsítenék a vízivás, illetve több lehetőséget adnának a fiatalok számára arra, hogy pótolják az elveszített vízmennyiséget, például vízadagolók kihelyezésével. Az olyan iskolákban, ahol régi ivókutak működnek, a kutatók szerint nem szívesen isznak a vízből a gyerekek, a tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy ha a menzákon vízadagolókat helyeznek el, azokat a gyerekek sokkal szívesebben használják.



Forrás: http://www.cbsnews.com/news/are-u-s-children-drinking-enough-water/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr977686158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása