Mi értelme egy vízivó appnak?

2015. július 09. 18:27 - whdvic

Úri huncutságnak hathat, ha valaki mobilra letöltött programmal követi, mennyi vizet iszik egy nap, ám nagyon is hasznos appokról van szó – a nyári melegben, kánikulában különösen fontos, hogy sok vizet fogyasszunk, ne felejtsük el pótolni az elveszített folyadékot.

Még ha nincs is hőség, akkor is 1,5-2,5 liter vizet kell innunk naponta – életkortól, testtömegtől, aktivitástól függően – hogy pótoljuk, amit nap közben elveszítünk. Ennek egy részét persze az étkezéssel, például gyümölcsök fogyasztásával megoldhatjuk, nyáron azonban napi 2-3 liter víz megivása normálisnak számít, hiszen verejtékezéssel rengeteget veszítünk, s csak így előzhetjük meg a dehidratáció tüneteit.

Ugyanakkor sokan még ilyenkor is hajlamosak vagyunk elfeledkezni a megfelelő mennyiségű víz ivásáról. Erre megoldást kínálnak a különféle applikációk, amelyek nap közben rendszeresen figyelmeztetnek arra, hogy igyunk.

shutterstock_154002545.jpg

Bármilyen okostelefonunk van is, találhatunk olyan programokat, amelyek segítenek ebben. Ehhez alapvető adatokat kell magunkról megadnunk, melyek alapján meghatározható, mennyi víz elfogyasztására van szükségünk egy nap. Beállíthatjuk, mekkora mennyiséget akarunk egyszerre inni, s a program kiszámolja, milyen rendszeresen kell innunk, ha akarjuk, erre figyelmeztet is minket.

A Water Your Body app, vagy a magyar nyelven is elérhető Friss víz is így működnek, statisztikákat vezetnek rólunk és vigyáznak arra,hogy frissek maradjunk a nap folyamán. De vannak kreatívabb megoldások is: a Plant Nanny alkalmazással például különféle növényeket nevelgethetünk, azokat úgy öntözhetjük, ahogyan mi is iszunk – a program így játékot csinál a vízivásból, a hidratáció mellé egy aranyos tamagochit is kapunk.

Aki azt hiszi, csak akkor kell inni, amikor szomjasnak érzi magát, téved. Valóban, a szervezet így jelzi, hogy vízre van szüksége – és éppen ez a kulcs, szomjasak akkor vagyunk, amikor a dehidratáció megkezdődött. Minél gyorsabban, minél több vizet veszítünk, annál fontosabb, hogy megfelelő ütemben pótoljuk azt, ezzel folyamatosan frissen tartva testünket és elménket egyaránt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr117613552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása