5 tény a vízivásról, amit egy sportolónak tudnia kell

2015. szeptember 21. 11:06 - whdvic

Aki rendszeresen sportol, igyekszik egészségesen élni, valószínűleg odafigyel a táplálkozásra is – a hidratációra azonban talán csak testmozgás közben, s napja fennmaradó részében kevésbé. Éppen ezért nem árt tudni a következőket...

shutterstock_77707738.jpg

1. A folyadékot nem csak vízivással pótolhatod

A táplálkozás önmagában szintén jelentős mennyiségű folyadékkal látja el a szervezetet, és bár a tiszta víz fogyasztása a kutatások szerint a legegészségesebb (csökkenti például a szívroham kockázatát), más forrásokból is juttatathatsz vizet a szervezetedbe. A gyümölcsök, a joghurt vagy a tej is jelentős mennyiségű hasznosítható folyadékot tartalmaznak.

2.  Az emésztéshez is szükségünk van vízre

Ahhoz, hogy a táplálékot a szervezet megemészthesse és megfelelően hasznosíthassa, szükség van nyálra, gyomorsavra, hogy a vér el tudja szállítani a szükséges anyagokat és hogy a felesleges anyagokat kiüríthessük – ezek mind feltételezik, hogy a szervezet megfelelően hidratált. Ha nem iszunk elég vizet, magával a táplálkozással is gondjaink akadnak majd.

3. A víz eloszlása a testben nem egyenletes.

Az emberi test nagyjából kétharmada víz – ez azonban nem oszlik el egyenletesen. A testben található folyadékmennyiség 4-10 százaléka cserélődik le egy átlagos napon, s a víz így oszlik meg:

  • A vér nagyjából 93 százalékban vízből áll.
  • Az izmoknál ez az arány 73 százalék.
  • A testzsír ugyanakkor mindössze 10 százalékos víztartalommal bír.

4. A tested is "termel" vizet.

A normál metabolizmus során az emberi test napi 2,5-5 deciliternyi vizet termel. Egy sportolónál persze más lehet a helyzet – egy maratoni futó esetében szervezete mindössze három óra alatt nyer ennyi vizet izmaiból a glikogén égetése során. Ezzel a szervezet maga is küzd a nagy igénybevétel mellett a dehidratáció ellen.

5. A dehidratáció csökkenti a teljesítményt

Mint arról számos alkalommal írtunk már, a kiszáradás sokféle változatos tünetet produkál – ezek közé tartozik a fáradtság, levertség, a koncentrációra való képesség és a kognitív funkciók romlása is. Ha keményen edzünk, és sok vizet veszítünk, azt pedig nem pótoljuk, észre fogjuk venni, hogy sem energiánk, sem eltökéltségünk nem lesz majd folytatni a munkát...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr927773304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása