Hogyan tisztítják az ivóvizet?

2015. július 22. 17:59 - whdvic

A szervezetnek nem egyszerűen vízre van szüksége: tiszta vízre, amely nem tartalmaz az egészségre ártalmas, szennyező anyagokat. Sok olyan természetes forrás van, amelyekből gyakorlatilag azonnal fogyasztható formában szerezhetünk ivóvizet, a csapvíz azonban már komoly ipari tisztításon esik át, mire a poharunkba jut.

Írtunk már arról, honnan származik a magyar ivóvíz – mindennapi vízfogyasztásunkat igen nagymértékben a földfelszín alatt található vízforrásokból fedezzük. Ezek nagy előnye, hogy a vízzáró rétegek miatt általában nem találhatóak bennük olyan anyagok, amelyek az egészségre károsak volnának – a kutak vize ezért fogyasztható sok helyen tisztítás nélkül is.

Ha ugyanakkor ezek a források szennyeződnek, nincs könnyű dolgunk – ha mérgező anyag kerül a vízzáró rétegek közé, a víz nagyon nehezen, rengeteg idő alatt tisztul csak meg. Az ország számos területén a talajba szivárgott szennyeződések miatt az onnan szerzett víz már egyáltalán nem fogyasztható.

A víz megtisztítására évezredek óta törekszik az emberiség – már az ókori nagyvárosok is igyekeztek a csatornáikban folyó szennyvizet valamennyire megtisztítani. Valóban hatékony módszereket azonban csak a modern technológia adott a kezünkbe.

shutterstock_12093343.jpg

A legegyszerűbb persze az, ha a vizet felforraljuk, s ezzel az egészségre káros kórokozók nagy részét valóban elpusztíthatjuk. Emellett azonban a szennyezett vizeket tisztítják még ultraibolya fény besugárzásával, ozonizálással, klórozással is.

A fordított ozmózis elve alapján működő víztisztító rendszerek szintén elterjedtnek számítanak az ipari víztisztításban. Ebben az esetben lényegében szűrésről van szó, féligáteresztő membránon szűrik át a vizet, így távolítva el belőle a szennyeződéseket.

A csapvízben nem mindig bízhatunk – helyi szennyeződések miatt nem ritkán válik egész településeken ihatatlanná a víz. Ha tehát teljesen bizonyosak akarunk lenni abban, hogy tiszta, egészséges vizet fogyasztunk, olyan forrást válasszunk, melyről tudjuk, hogy több eljárással is tisztítják, s így a fizikai, kémiai és biológiai szennyeződésektől is mentes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr27647764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása