A vesekő megelőzése és a megfelelő folyadékfogyasztás

2015. június 26. 11:57 - whdvic

A vesekő kialakulása viszonylag gyakori, a lakosság 2-3 százalékánál jelentkezik élete során – megfelelő vízfogyasztással azonban jó eséllyel megelőzhető.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája szerint az urológiákra érkező betegek közül minden tizedik vesekő-problémákkal érkezik. Elsősorban férfiakat érint a gond, és sajnos öröklődhet is – ha a családban előfordult már korábban vesekő, akkor a gyerekek is 25 százalékos eséllyel kell, hogy később szembenézzenek vele.

A vesekő kialakulásának okai nem teljesen tisztázottak, azt azonban tudjuk, hogy ha megfelelő mennyiségű és összetételű vizet iszunk, akkor jó eséllyel meg is előzhetjük.

Arról, hogy mennyi vizet kell fogyasztanunk, már írtunk korábban – ez természetesen mindenkinél változik, de általában minimum napi két liter folyadékot kell magunkhoz vennünk, hogy veszteségeinket pótoljuk.

shutterstock_128891225.jpg

Ami a vesekő tekintetében különösen fontos: olyan vizet fogyasszunk, amelynek lehetőleg alacsony az ásványianyag-tartalma. A nátrium- és nitrátmentes víz a legjobb, egyrészt azért, mert a táplálkozás során a sóval egyébként is kellő mennyiségű nátrium jut szervezetünkbe, másrészt pedig azért, mert a kisgyermekek szervezete érzékeny lehet rá. Ajánlottak az enyhén lúgos kémhatású vizek – ezek a méregtelenítést és a sav-bázis egyensúly fenntartását is segítik amellett, hogy segítenek a kövek kialakulásának elkerülésében.

A vesekő egyébként úgy képződik, hogy vérünkben túl sok kalcium halmozódik fel, ami a szervezetben található D-vitaminhoz kapcsolódik – már ha az megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre. E nélkül a szerves kötés nem jön lére, a kalciumhoz szén és oxigén kapcsolódik, és lassan kialakul a vesekő.

Ki kell térni arra a közkeletű hiedelemre, miszerint a C-vitamin szedése vesekövet okozhatna. Voltak ugyan olyan vizsgálatok, melyek kapcsolatot találtak a kettő között – 2013-ban egy 11 éven át végzett megfigyelés eredményeit tették közzé svéd kutatók, kijelentve, hogy a C-vitamint szedő alanyaik körében magasabb volt a vesekő kialakulásának veszélye. A C-vitamin a szervezetben oxálsavvá bomlik le, ami a vesekövek leggyakoribb alkotóanyaga, ez azonban önmagában még nem bizonyítja, hogy a C-vitamin vesekövet okozna (és erre mindeddig nem is találtak valódi bizonyítékot).

Valószínűsíthető, hogy a nagymértékű C-vitamin bevitel inkább növeli a vesekő kialakulásának veszélyét az eleve erre hajlamosaknál, de a szakértők szerint ez is csak azoknál fordulhat elő, akik napi több grammot szednek. Tehát csak azért ne tartózkodjunk az egyébként rendkívül sok jótékony hatással bíró vitamin szedésétől, mert a vesekőtől félünk!

A megfelelő mennyiségű és összetételű víz fogyasztása a legjobb taktika a megelőzésre, bár nem garantálja azt – ezért is fontos, hogy odafigyeljünk rá: elegendő vizet igyunk minden nap.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr407572142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoktolk 2015.06.27. 06:56:12

Persze nem mindegy milyen kövünk van. Nekem pl pont a savasító diéta a fontos, sok C vitaminnal. Szóval ez egy nagyon általános, nagyon gyengécske leírás egy igencsak fontos kérdésben. Tessék kicsit jobban utánanézni és javítani.
süti beállítások módosítása