Hogyan pótoljuk a sport közben elveszített folyadékot?

2015. augusztus 25. 14:15 - whdvic

Akik aktív életet élnek, rendszeresen sportolnak, több vizet is veszítenek – értelemszerűen. Nekik nem csak egyszerűen több vizet kell inniuk, arra sem árt figyelni, hogy a szervezetben más anyagok egyensúlyát is fenntartsák.

shutterstock_214812520.jpg

A fizikai megterhelés hatására a szervezet belső hőmérséklete megnő, amit izzadással kompenzál, elkerülendő a túlmelegedést. AZ izzadtsággal azonban a vízzel együtt ásványi anyagok és nyomelemek is nagyobb mértékben távoznak.

Elsősorban a szervezet nátriumszintje csökken ilyenkor, de érdemes arra figyelni, hogy úgy pótoljuk a szervezetünknek szükséges anyagokat, hogy semmiből se szenvedjen hiányt.

Mivel pótoljuk?

A szakértők szerint ilyenkor az a legjobb, ha egyszerűen tiszta ásványvizet fogyasztunk – olyat lehetőleg, amely tartalmazza azokat az ásványi anyagokat, amelyekre a mindennapokban szükségünk van. Ezek mennyisége ugyanakkor a folyadékban magában koránt sem elégséges, ezért arra is oda kell figyelnünk, hogy megfelelően étkezzünk, így biztosítva az egyensúlyt.

Mi történik, ha nem figyelünk?

A dehidratáció hatása lehet a sportolóknál, kemény fizikai munkát végzőknél például az elektrolit-háztartás felborulása, a vérmennyiség és ezzel együtt minden fontos szervünk oxigénellátottságának csökkenése. Természetesen magára a teljesítményre is komoly hatással van, ha nem iszunk eleget: a kiszáradt sportoló meg sem tudja majd közelíteni potenciálisan legjobb formáját, ha nem figyel oda arra, hogy elegendő folyadékot és ásványi anyagot juttasson vissza szervezetébe.

Nem csak állóképességünk csökkenésével kell számolnunk: jelentkezhet hányinger, hányás is, a keringés hatékonysága leromlik, szívritmuszavarok is jelentkezhetnek. A legrosszabb esetben még akár szívinfarktus vagy szívmegállás is előfordulhat, és az agy működésében is komolyabb zavarok állhatnak be.

Ezért fontos hát, hogy az edzések közben fokozatosan pótoljuk az elveszített folyadékot. Nem kell egyszerre sokat inni: ha valóban rendszeresen kisebb mennyiségekkel „töltjük után” szervezetünket, az is tökéletesen megteszi. A lényeg, hogy mindig legyen a közelünkben víz, amivel ezt meg tudjuk tenni, és emlékezzünk is ennek fontosságára.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr467773250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása