Sokszor írtunk már a túlzott vízfogyasztás veszélyességéről – vannak azonban olyan esetek, amikor a folyadékbevitel kisebb mértékű növelése valóban hasznára válhat a szervezetnek.
Diéta
Nem az úgynevezett vízkúrákról beszélünk – tisztáztuk már, hogy azok a"diéták", amelyek például a szervezet nagyfokú méregtelenítését ígérik nagymennyiségű víz fogyasztása által, nem úgy működnek, ahogy azt állítják.
A diétázóknak ellenben, akik kevesebb táplálékot visznek be, többet kell inniuk. A napi folyadékszükségletünket ugyanis, amely a nagy melegben akár napi 3-4 liter is lehet, alapesetben részben az elfogyasztott ételekből biztosított. A diétázóknak azonban ez a forrás kiesik, így tehát több folyadékot kell inniuk, hogy megfelelően hidratált szinten tarthassák magukat. A szervezetbe bevitt táplálékok elbontása során is a szokásosnál kevesebb víz keletkezik ilyenkor, mivel az anyagcsere "takaréklángon" ég.
Só- és fehérjegazdag étrend
Ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyekből szervezetünk nagyobb arányban vonja ki az ásványi anyagokat és fehérjéket, ezek koncentrációja a vérben nagyobb lesz, az sűrűbbé válik. Így tehát ezek fogyasztásakor a megfelelő sűrűség fenntartása érdekében érdemes a megszokottnál valamennyivel több vizet inni, biztosítani a normál tartományban maradást a folyadék utánpótlása által.
Betegségek
A lázas beteg testhőmérséklete megemelkedik, így a szervezet a megszokottnál több vizet veszít, s ahogyan a diéta esetén is, az élelmiszerekből is kevesebb folyadékhoz jut, mivel a lázas betegek étvágya jellemzően rossz, kevesebbet esznek a megszokottnál. ilyenkor különösen fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő hidratációt, mivel enélkül az immunrendszer sem képes kifejteni megfelelően hatását, lassabb a gyógyulás, ha kiszáradás is jelentkezik.
Húgyúti fertőzéseknél is hasznos lehet, ha több vizet iszunk. A szervezet méregtelenítését ugyan ez önmagában nem segíti, a kórokozókat ugyanakkor a megnövekedett mennyiségű vizelet segít kimosni a szervezetből. Bár rövid távon ez kellemetlen lehet, mégis segíti a felépülést.