Mit ihatnak a kisbabák?

2015. szeptember 16. 10:55 - whdvic

Gyakori kérdés, hogy a legkisebbek folyadékbevitelét hogyan oldhatjuk meg – adott persze az anyatej, de kell-e emellett egyéb folyadékot is bevinni a szervezetükbe?

Alapesetben a legfiatalabbaknak az anyatej minden szükségeset biztosít, amely a szervezetük egészségét biztosítja. Hacsak nem állnak fenn különlegesebb körülmények, nincsen szükség arra, hogy az anyatej mellett vizet, teát vagy más folyadékot itassunk velük.

shutterstock_147185888.jpg

Nagy nyári melegben ugyanakkor például már szükség lehet erre – mint mindenki, ilyenkor ők is gyorsabban veszítenek folyadékot. Ilyenkor nem az ásványvíz a jó választás: a legjobb az lehet, ha külön babák számára készült folyadékokat keresünk a boltban és azzal igyekszünk hidratációjukat biztosítani.

Ha vizet adunk a kisbabának, mindig tiszta, felforralt majd lehűtött folyadék legyen ez: így biztosíthatjuk, hogy nem lesznek kellemetlen mellékhatásai, nem juttatunk olyasmit a szervezetükbe, ami később bajt okozhat.

Szintén fontos a hidratáció a lázas, hasmenéssel és hányással járó betegségek esetén – ilyenkor az anyatej valószínűleg nem képes pótolni teljesen a szervezetükből távozó folyadékot. Ilyen esetekben érdemes a gyógyszertárban megkérdeznünk, mit ajánlanak, és valamilyen sós-cukros oldatot beszerezni, amely nem csak magát a folyadékot pótolja, de más fontos anyagokat is.

Mennyi folyadékra van szükség?

1 éves gyermekeknél a napi folyadékbevitelnek nagyjából napi 6 deciliternek kell lennie. 2-3 éves korban már napi 7, 4-5 éves korban pedig 8 deciliterre növekszik az egészséges mennyiség.

A gyermekeknél jellemzően még fontosabb a megfelelő, mint a felnőtteknél, az ő szervezetük kevésbé ellenálló, érzékenyebb a kiszáradásra is.

Figyelnünk kell erre, hiszen a gyerekek sokszor isznak a kelleténél kevesebbet. Folyamatosan ügyelnünk kell arra, hogy ezt a napi szükséges mennyiséget elfogyasszák, különben a kiszáradás tünetei igen gyorsan jelentkezhetnek, s a szervezet számos téren nem lesz képes megfelelően ellátni a feladatát.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr297773282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása