Hogyan fogyhatsz vízivással?

2015. június 27. 12:10 - whdvic

Minden fogyókúrának fontos eleme a megfelelő vízfogyasztás – elmagyarázzuk, miért.

Kimerítően beszéltünk már arról, hogy mennyi vizet kell egy nap fogyasztanunk, miért fontos a folyamatos hidratáció. Nem csak azért, mert fáradtabbak, lassabbak leszünk, egészségünknek, immunrendszerünknek sem tesz jó, ha dehidratáltak vagyunk – és abban sem segít, ha a túlsúllyal akarunk leszámolni.

Minél kevesebb vizet iszunk ugyanis, a szervezet annál többet köt meg belőle. Sokaknál éppen ezért alakul ki az a tévhit, hogy ha fogyókúráznak, kevesebbet is kell inniuk – hiszen ha isznak, a szervezetük megköti a vizet, és ez csak hátráltatja őket. Ez azonban egy logikus folyamat eredménye: ha kevés az energia, a szervezet tartalékolja a forrásokat. Ha kevés vizet iszunk, annál többet kötünk meg, és ez meg is látszik. Ha többet iszunk, kevesebb a megkötött mennyiség, jobban működik az anyagcsere is, a szervezet hatékonyabban méregtelenít.

shutterstock_147835031.jpg

Aki fogyókúrázik, annak is ugyanúgy meg kell innia a legalább napi két liter vizet – illetve ha ez nehezére esik, akkor más módon juttatnia folyadékot a szervezetébe, például gyümölcsök fogyasztásával.

Kerülendőek azonban a különféle szénsavas, cukros üdítőitalok és gyümölcslevek – ezek arányaiban sok kalóriát tartalmaznak, és ha csak bolti gyümölcslevekkel akarjuk megoldani a folyadékpótlást, az hatékonyan szabotálhatja a fogyni akarást.

Nem arról van szó, hogy a víz csodaszerként működve fogyasztana le – hanem arról, hogy elengedhetetlen a fogyókúra sikeréhez. Persze, a mindennapi életben is, akinek azonban túlsúlyproblémái vannak, annak különösen oda kell figyelnie a hidratációra.

A folyadék minőségére is oda kell figyelnünk. Ha a megkötött víztől akarunk megszabadulni, vízhajtót semmiképpen ne alkalmazzunk – ez csak kihajtja a vizet a szervezetből, számos értékes anyaggal együtt, és egyben tovább dehidratál minket. Igyunk inkább vizet, és figyeljünk arra, hogy az tartalmazza a megfelelő ásványi anyagokat – többek között megfelelő mértékben nátriumot is.

A nátriumszint optimálisan tartása fontos, és bár a napi táplálkozásból, a sóval is hozzájutunk, fontos lehet az is, hogy a vízben megtalálható legyen. Kivételt képeznek ez alól azok, akik vérnyomásproblémákkal küzdenek vagy éppen volt már vesekövük – bármilyen egészségügyi probléma esetén érdemes az orvossal átbeszélni a megfelelő hidratációt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr567572170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2015.06.28. 08:39:37

Csakhogy a túlzott vízfogyasztásnak is megvannak a kockázatai:
www.youtube.com/watch?v=1Wg0HB1k6Z4
39. perctől

s 2015.06.28. 17:45:59

Ásványvízreklám. Igyál, ha beledöglesz is. In memoriam Bujtor istván.
süti beállítások módosítása