Tényleg kiszáradást okoz a kávéivás?

2015. szeptember 11. 10:48 - whdvic

A kávétól tényleg kiszáradhatunk? Foglalkoztunk már mítoszokkal a vízivás és a hidratáció kapcsán – a kávéiváshoz is sok hiedelem kötődik, amelyek jó része nem felel meg a valóságnak. Az egyik ilyen például, hogy néhány kávé máris a kiszáradás felé indítja meg a szervezetet.

shutterstock_119578489.jpg

A kávéról tudjuk azt, hogy vízhajtó hatású – ezen nincs sok mindent magyarázni, ez valóban igaz, bárki, aki fogyaszt kávét, magán is tapasztalhatja a hatásait.

EZ a vízhajtó hatás azonban koránt sem annyira komoly, mint azt korábban gondoltuk. Az elmúlt években számos kutató végzett vizsgálatokat a témában, és az eredmények azt mutatják, hogy a testben található folyadék, a hidratáltság mértéke nincs komolyabb összefüggésben azzal, hogy ki mennyi kávét iszik.

A mérsékeltebb vízhajtó hatás azt jelenti, hogy a kávéban található víz – nem is beszélve például a nagyobb mennyiségű tejről, ha tejeskávékat fogyasztunk – nagyrészt képes ezt kompenzálni. Azaz a szervezetnek a hidratáltság terén nem okoz komolyabb megterhelést a kávéfogyasztás.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy bármennyi kávét elfogyaszthatunk. A vízhajtáson kívül egyéb hatásai is vannak a benne található anyagoknak, a kutatók szerint ezért napi 3-5 csésze közötti mennyiség elfogyasztása az ideális.

Emellett pedig oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelő szinten tartsuk a hidratációt – a napi szükséges vízmennyiséget mindenképpen be kell vinnünk a szervezetünkbe.

Akinek magas a vérnyomása vagy egyéb betegségekkel küzd, annak természetesen nem árt kezelőorvossal, étkezési szakértővel is konzultálnia, hogy az esetlegesen túl sok kávéval ne rontsa szervezete állapotát, az immunrendszer működésének hatékonyságát. 

Az viszont a kutatások szerint tény, hogy ki nem száradunk a kávétól, ha emellett odafigyelünk arra is, hogy ne csak a feketéből biztosítsuk napi folyadékszükségletünket.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr87773268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása