A ködből nyerik ivóvizüket a marokkói berberek

2015. július 10. 10:44 - whdvic

Aki eddig azon gondolkodott, hogy vajon miért nem valósították még meg a Csillagok Háborúja párafarmjainak ötletét, elismerően csettinthet: Észak-Afrikában már működik egy ködből ivóvizet fakasztó rendszer, amely több falu ivóvízellátását biztosítja.

Hazánk igen szerencsés helyzetben van ivóvíz-ellátás szempontjából: igényeinket felszín alatti vizekből, folyókból, tavakból elégíthetjük ki, a csapadék rendszeres, a klíma pedig – még ha nyáron ezt nem is érezzük át – lehetővé teszi, hogy az ivóvíz bármikor rendelkezésünkre álljon. Sok helyen azonban nem ennyire szerencsések az emberek. Marokkó egyes vidékein például komoly problémákat okoz a mindennapi ivóvíz beszerzése.

shutterstock_132968768.jpg

A ködbegyűjtő rendszert az ország délnyugati térségében, a hegyvidéken állították fel: lényegében egy hatalmas, 600 négyzetméteres hálót állítottak fel az elmúlt két évben, amely a közelben található völgy közösségeit látja el a levegőből kivont friss ivóvízzel. Ez nem az egyetlen ivóvízforrás a környéken, hiszen a falvak korábban is megoldották valahogy a minimális mennyiség biztosítását, az új rendszer felállítása óta azonban elmondásaik szerint jelentősen könnyebbé váltak mindennapjaik.

A rendszer koránt sem új: már két évtizede működnek hasonlók az egész világon. A legelső ködből ivóvizet előállító rendszereket Chilében építették meg, de találhatunk ilyeneket Peruban, Namíbiában, Dél-Afrikában is.

Persze ami a berbereknél beválik, nem alkalmazható mindenhol: a ködbegyűjtést kifejezetten olyan területeken lehet hatékonyan folytatni, ahol gyakran alakul ki a köd, ehhez pedig speciális klímaviszonyok kellenek.

Az ivóvíz hiánya a világ számos térségében jelentős probléma, s a NASA szerint a következő évtizedekben még komolyabb zavarokra számíthatunk majd, mivel a világ legnagyobb vízforrásainak tekintélyes részét az emberiség túlhasználja. Hazánk tehát nagyon is szerencsésnek mondhatja magát – nálunk nem fenyeget hiány, ellentétben számos közel-keleti, afrikai és ázsiai régióval, ahol ehhez hasonló technológiákra támaszkodva igyekeznek megtermelni a helyiek a megfelelő mennyiségű ivóvizet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr347613590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása