Mit igyál a kánikulában?

2015. július 08. 17:02 - whdvic

Európát régen sújtotta ekkora hőhullám – ilyen melegben különösen fontos, hogy odafigyeljünk arra, szervezetünk ne száradjon ki. Mit ihatunk biztonsággal ilyen rekkenő hőségben, és mit érdemes messziről elkerülnünk?

A szomjoltásra, hidratációra a legmegfelelőbb természetesen a víz. Energiát nem tartalmaz ugyan, de ásványi anyagokat igen, remekül rehidratálja szervezetünket. Bárhová megyünk, mindig legyen nálunk elegendő víz – aki kénytelen tömegközlekedéssel vagy autóval útnak indulni, a városba menni, annak különösen fontos, hogy vigyen magával friss vizet, amivel pótolni tudja a verejtékezéssel elveszített mennyiséget. És ha ásványvizet választunk, legyen ez lehetőleg szénsavmentes. Kerüljük az olyan víz fogyasztását, amely sokáig áll a melegben, mert ez kedvez a baktériumok elszaporodásának.

A naponta elfogyasztandó kétliternyi folyadékmennyiség ilyen időben megnövekszik, és a legjobb utánpótlás a víz, bár nem az egyetlen. Aki sok gyümölcsöt eszik, eleve sok folyadékot pótol, de persze ilyenkor arra is kiemelten érdemes figyelni, hogy ez friss legyen.

shutterstock_275950916.jpg

A gyümölcslé szintén jó választás, sokan valószínűleg szívesebben is isszák az ízes, egészséges italokat, mint a vizet. Vigyázzunk azonban, mert a magas cukortartalmú italok a hőségben erősen ellenjavallottak. A paradicsomlé például kifejezetten ajánlott.

Meleg italokkal ilyenkor remekül pótolható az elveszített folyadékmennyiség: furának hathat, mégis, a beduinok hagyományos itala is a forró tea, márpedig ha valakik, hát ők ismerik a tartós meleget. Emellett a levesek is nagyszerű megoldást jelentenek, mert nem csak a folyadékot, de tápanyagokat is pótolunk velük.

Amit viszont mindenképpen érdemes elkerülnünk: az alkohol és a kávé kifejezetten káros lehet. A magas vérnyomásúak számára egyébként is veszélyes időszak ez, nekik különösen kell figyelniük arra, hogy szinten tartsák vérnyomásukat és e fogyasszanak olyasmit, ami feltornászhatja. Az üdítők között is kerülendőek az olyanok, amelyek magas koffein vagy cukortartalommal bírnak.

Akárhogyan is, a legfontosabb, hogy folyamatosan pótoljuk a folyadékot. Ne egyszerre igyunk sokat, folyamatosan hidratáljuk a szervezetünket. Így némileg ellensúlyozhatjuk a meleg okozta fáradtságot is, a kialvatlanság, maga a hőség ilyenkor rengeteg embernek jelent problémát, ingerlékenyebbek vagyunk, kevésbé vagyunk képesek figyelni – ha elegendő vizet iszunk, jobb eséllyel kerüljük el ezeket.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr977610738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.07.09. 13:20:30

Túl sok víznek híg a leve,
Ezért nem vedel a teve!
:)
süti beállítások módosítása