Ihatunk-e túl sok vizet?

2015. június 16. 15:52 - whdvic

Korábban arról írtunk mennyi vizet kell innunk naponta, és erre hogyan figyeljünk – nem említettük azonban, hogy túl sok vizet is ihatunk. Ennek a témának ugyanis most külön cikket szentelünk.

Furcsának tűnhet, hiszen az emberi szervezet mintegy kétharmadát a víz adja, de így van: túl sok vizet is ihatunk, ami akár nagyon komoly veszélyeket is rejthet. Ezt nevezzük vízmérgezésnek.

Mennyi a túl sok?

Mint arról már írtunk, a szervezetnek naponta akár 2-2,5 liter vízre is szüksége lehet, hogy az elveszített folyadékot pótolja. Ez nem jelenti azt, hogy ezt tisztán ivással kellene pótolnunk, hiszen például a táplálékkal is veszünk magunkhoz vizet. A legtöbben 1,5-2 liter víz napi elfogyasztásával már biztosíthatják egészségüket és jó közérzetüket.

Hogy pontosan mennyi víz elfogyasztása vezethet mérgezéshez, persze szintén mindenkinél változó. Az biztos, hogy ennek a mennyiségnek a többszöröse már ártalmas.

shutterstock_7287790.jpg

Mi bajunk lehet?

A vízmérgezés rendkívül komoly következményekkel, akár halállal is járhat. 2014-ben Zyrees Oliver amerikai futball játékos 15 liter folyadék elfogyasztása után esett kómába, majd halt meg. 2012-ben egy 12 éves svéd kislány egy osztálykiránduláson 6 liter folyadék megivása után lett rosszul, majd halt meg néhány napon belül. Sheffieldben Matthew Ellis 2011-ben másnaposságát igyekezett rengeteg víz megivásával helyretenni, végül 32 hét kezelés után halt meg a kórházban.

Ezek az esetek persze nem véletlenül kerültek be a hírekbe: a halálos kimenetel igen ritka, de nagyon is lehetséges kimenetel.

A vízmérgezés során a szervezetben a nátriumszint gyorsan lecsökken, ami agyduzzanathoz és kómához vezethet. Hányinger, ingerlékenység, nyugtalanság, izomgörcsök jelentkezhetnek.

A vízmérgezés elsősorban a sportolók körében fordul elő: edzés után túl sok vizet fogyasztanak el, hogy kompenzálják az elvesztett mennyiséget, ez okozza a bajt.

Mit tehetünk?

Ha szembekerülünk a vízmérgezéssel, természetesen a legfontosabb, hogy mentőt hívjunk. Az orvosi segítség mellett sós ételek, nagy elektrolit tartalmú folyadékok fogyasztása ajánlott, hogy a nátriumszintet növeljük, a víz hígító hatását kompenzáljuk.

Ezért is nagyon fontos, hogy tudatosan kövessük vízfogyasztásunkat minden nap, és igyekezzünk azt a megfelelő szinten tartani!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr737549070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása