Miért van szükségünk vízre?

2015. április 29. 12:32 - whdvic

Igen gyakran hallhatjuk, hogy nagyon fontos a napi rendszeres folyadékbevitel, persze megfelelő mennyiségben. Ezt az állítást legtöbben egyszerűen elfogadjuk, de nem tudjuk, hogy miért is van ennyire szüksége a szervezetünknek vízre. Nos, ennek számos oka van. Röviden el lehet intézni egyetlen mondattal: a víz nélkülözhetetlen az élethez. Aki azonban ennél egy kicsit bővebb magyarázatra kíváncsi, olvasson tovább!

Szervezetünk nagy része víz 

Nem gondolnánk, de az emberi szervezetnek átlagosan nem kevesebb, mint 60-65 százalékát víz teszi ki. Ez a vízmennyiség részben a sejteken belül, részben a sejteken kívül helyezkedik el. Tudni kell azonban, hogy ahogy öregszünk, a víz aránya a szervezetünkben folyamatosan csökken. Ezt kitűnően szemlélteti, hogy egy csecsemő szervezetében még körülbelül 80(!) százalékban találunk vizet, egy felnőtt embernél ez már csak 60 százalék, egy idős ember esetében pedig mindössze 50 százalék. Ezért válik egyre fontosabbá a folyadék pótlása.

shutterstock_205274101_kicsi.jpg

Milyen szerepe van a víznek pontosan?

Az előbb említett vízmennyiség persze nem véletlenül van jelen a szervezetünkben, hanem azért, mert megvannak a maga feladatai. Ezek közül a legfontosabbak:

  • A víz biztosítja a vérkeringés megfelelő működését, valamint a vér ozmózis nyomását.
  • Tesz arról, hogy a szükséges tápanyagok feloldódjanak, felszívódjanak, illetve el legyenek szállítva a megfelelő helyre.
  • Szükség van rá a vér sav-bázis egyensúly megfelelő fenntartásához.
  • Mivel képes a hőt is szabályozni, biztosítja számunkra a nagyjából állandó belső testhőmérsékletet.

Takarékoskodik a testünk

A szervezetünk működéséhez rengeteg vízre van szükségünk naponta. Csak az agyunk működéséhez szükség van napi 1400 milliliter vízre, illetve a veséinket naponta 2000 milliliter víz mossa át. Csak ez a két szerv tehát összesen mintegy 3400 milliliter vizet használ el. Ennek ellenére a szervezetünk naponta mindössze 2400 milliliter vizet ad le, vagyis igen takarékosan bánik a meglévő vízkészletével. Nagyjából tehát ennyit kell átlagosan pótolnunk naponta, amit direkt folyadékbevitellel, illetve a megfelelő ételek fogyasztásával érhetünk el. Ez a szám persze egyénenként változó, nem mindegy az életkor, a testmagasság, a testsúly, illetve a nem.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr337409068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása