Mekkora vízmennyiségre van valójában szükségünk?

2015. május 14. 16:43 - whdvic

Mindannyian tudjuk, hogy a folyadékpótlás nagyon fontos, azonban igen különböző adatokat hallhatunk azzal kapcsolatosan, hogy pontosan mekkora vízmennyiségre van szükségünk egy nap folyamán. Ez azért van, mert életkortól és egyéni adottságoktól függően igen eltérő lehet, hogy mennyit kell innunk ahhoz, hogy a szervezetünkben elegendő víz legyen. Más például egy gyerek vízszükséglete, más egy felnőtté, és más egy idős emberé. Szóval akkor mennyi vizet is kell innunk valójában?

Mennyit igyon egy gyerek?

A gyerekek szervezetében van jelen a legnagyobb arányban a víz, ez azonban nem jelenti azt, hogy nekik nem kell inniuk. Sőt! Arányaiban a gyerekeknek több vizet kell fogyasztaniuk, mint egy felnőttnek. A konkrét mennyiség természetesen folyamatosan nő, ahogy maga a gyerek is növekszik. Egy háromévesnek például 1,3 liter folyadékra van szüksége naponta, míg egy tizennégy év körülinek 2,4 literre. Ezt persze nem úgy kell érteni, hogy ennyit kell inni, ez a vízmennyiség az étellel együtt kerül a szervezetbe. Kortól függően körülbelül 2-4 deci folyadék az a mennyiség, amit étellel be tudnak a gyerekek vinni, a többit ivással kell pótolni.

photo.jpg

Mennyit kell innia egy felnőttnek?

Egy felnőtt esetében a testsúly nagyban meghatározza, hogy mennyi vízre van szüksége naponta. Egy 50 kilogrammos ember (tehát egy vékonyabb alkatú nő) szükséglete minimum 1,5 liter, de 2,25 az elfogadható szint. Egy 70 kilogrammos ember esetében már 2 liter a minimum, és 3 liter az, ami elfogadható, míg egy 100 kilós embernél a legkevesebb, amit fogyasztania kell 3 liter, az optimális mennyiség azonban legalább 4,5 liter.

Mi a helyzet időskorban?

Természetesen az a jó, ha idős korban is tudjuk tartani a megfelelő napi folyadékbevitelt. Általában azonban némileg csökken ez a mennyiség, ami leginkább annak tudható be, hogy az idősek szervezetének már csak 50 százaléka víz. Ami fontos, hogy a felnőtt korban ajánlott napi minimumot tudjuk tartani idős korban is, így nem fog a szervezet hiányt szenvedni folyadékban. Általános szabály, hogy minél többet iszunk, annál jobb, de persze túlzásokba sem szabad esni. Ha a minimum 1,5 litert tudjuk tartani, az mindenképpen jó, 3-4 liternél azonban nem nagyon van szükség többre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr117459452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása