Mi a szerepe a vízben az ásványi anyagoknak?

2015. július 23. 15:55 - whdvic

A különféle ásványvizek, ballonos vizek praktikusságuk mellett leginkább azért népszerűek, mert az emberek úgy gondolják, segítségükkel megfelelő mennyiségű ásványi anyagot vihetnek be szervezetükbe. De milyen anyagokról beszélünk pontosan, és hogyan hatnak ezek szervezetünkre?

Az ásványvizekben leggyakrabban előforduló anyagok a kalcium, a kálium és a magnézium.

A kalcium kifejezetten jótékony hatással van a szervezetre: gyulladáscsökkentő hatású (nem véletlen olyan hatékony az enyhébb allergiákkal szemben), hatékonyabbá teszi az immunrendszer működését, és mivel fokozza a vizelet-kiválasztást, a vese tisztítását is segíti. Napi kalciumszükségletünk 1000-1300 milligramm körül alakul, a WHO felmérései szerint azonban rendre kevesebbet fogyasztunk ennél. Ezért is érdemes olyan ásványvizet választani, amelyben a kalcium megtalálható, s amellyel a napi szükségleteknek megfelelő mennyiséget megtoldhatjuk.

shutterstock_243093691.jpg

Káliumból naponta 2-3 gramm bevitelére van szükségünk – a káliumnak alapvető szerepe van abban, hogy szervezetünk sejtjei megfelelően működjenek. Elsősorban idegszöveteinkre van jó hatással, de más szövetek működése is erősen a megfelelő káliumszinthez kötött.

A magnézium szintén nélkülözhetetlen egy egészséges szervezet számára, több mint 300 olyan enzimünk van, amelyek megfelelő működéséhez elengedhetetlen a megfelelő magnéziumszint. Szintén jó hatással van az idegrendszerre, de természetesen a csontok és fogak felépítésében is komoly szerep jut neki – emellett még számtalan módon van a szervezet hasznára.

Jellemző, hogy ezekből az anyagokból rendre kevesebbet fogyasztunk el, mint az ajánlatos volna, pedig egészségünk nélkülözhetetlen építőkockáiról van szó. Beszedhetjük persze táplálék-kiegészítők formájában is a szükséges plusz mennyiséget, praktikusabb azonban, ha olyan ásványvizet választunk, amely ezen anyagokban gazdag, és figyelünk a napi megfelelő folyadékbevitelre. Így különösebb gond nélkül segíthetjük szervezetünket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizautomata.blog.hu/api/trackback/id/tr857649880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása